
Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenie ilości odpadów spożywczych znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.
W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności oraz ziemiopłody.
Przekazywana żywność winna znajdować się w nienaruszonych opakowaniach jednostkowych, z nieprzekroczonym terminem ważności.
Wykaz produktów, które można przekazywać:
- cukier
- mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
- makaron
- ryż
- płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
- kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
- kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
- herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
- zioła suszone (w opakowaniach)
- sól
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- papryka konserwowa
- ogórki kiszone i marynowane
- ketchup
- musztarda
- olej i oliwa z oliwek
- konserwy mięsne sterylizowane
- konserwy rybne
- warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach)
- zupy w proszku
- zupki typu „chińskie”
- przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta)
- przyprawy suszone
- kostki rosołowe
- kakao rozpuszczalne
- sosy w proszku
- galaretki
- budyń
- żelatyna
- kisiel
- czekolady różne smaki
- słodycze
- pieczywo trwałe
- suchy groch i sucha fasola
- miód
- majonez
- dżemy, powidła, marmolady
- chrzan w słoikach
- warzywa suszone
- owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
- kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
- mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
- napoje, soki, wody mineralne
- sery, jogurt w opakowaniach jednostkowych przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu
Ponadto można przekazać warzywa i owoce surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia.
Wykaz punktów przyjmujących produkty spożywcze :Wykaz punktów zbierania żywności.docx
Leave a reply