Zmień swoje przyzwyczajenia nie wyrzucaj do śmieci jedzenia

Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenie ilości odpadów spożywczych  znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą  produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności oraz ziemiopłody.

Przekazywana żywność winna znajdować się w nienaruszonych opakowaniach jednostkowych,  z nieprzekroczonym terminem ważności.

Wykaz produktów, które można przekazywać:

  • cukier
  • mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
  • makaron
  • ryż
  • płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
  • kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
  • kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
  • herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
  • zioła suszone (w opakowaniach)
  • sól
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • papryka konserwowa
  • ogórki kiszone i marynowane
  • ketchup
  • musztarda
  • olej i oliwa z oliwek
  • konserwy mięsne sterylizowane
  • konserwy rybne
  • warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach)
  • zupy w proszku
  • zupki typu „chińskie”
  • przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta)
  • przyprawy suszone
  • kostki rosołowe
  • kakao rozpuszczalne
  • sosy w proszku
  • galaretki
  • budyń
  • żelatyna
  • kisiel
  • czekolady różne smaki
  • słodycze
  • pieczywo trwałe
  • suchy groch i sucha fasola
  • miód
  • majonez
  • dżemy, powidła, marmolady
  • chrzan w słoikach
  • warzywa suszone
  • owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
  • kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
  • mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
  • napoje, soki, wody mineralne
  • sery, jogurt w opakowaniach jednostkowych  przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu

Ponadto można przekazać warzywa i owoce  surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia.

Wykaz punktów przyjmujących produkty spożywcze :Wykaz punktów zbierania żywności.docx

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>